Olsztyńscy naukowcy i lekarze przebadają dzieci skarżące się na przewlekłe bóle brzucha. „Do projektu zaproszono dzieci w wieku od 5 do 12 lat” - poinformowała kierownik projektu Katarzyna Boradyn z Katedry Żywienia Człowieka Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. „Wciąż czekamy na zgłoszenia od rodziców” - dodała.

„Celem projektu jest ocena skuteczności diety z ograniczeniem wybranych cukrów, określanych mianem FODMAP, w leczeniu czynnościowych bólów brzucha u dzieci. Akronim FODMAP oznacza fermentujące oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i alkohole wielowodorowe. Jest to specyficzna grupa cukrów, która u osób z czynnościowymi zaburzeniami przewodu pokarmowego może powodować dolegliwości takie, jak bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia lub biegunki” — zaznacza Katarzyna Boradyn.

Produkty o wysokiej zawartości FODMAP to m.in. jabłka, wiśnie, mango, mleko, jogurty, lody, żyto, pszenica, arbuzy, morele, śliwki, gruszki, grzyby, soki owocowe. Wśród produktów o niskiej zawartości FODMAP można wymienić: mleko ryżowe, produkty bezglutenowe, ryż, warzywa takie jak marchew, sałatę, dynię, pomidory, ziemniaki i owoce takie jak banany, maliny, truskawki, kiwi, czarne jagody a także mleko i jogurty bezlaktozowe, masło i sery twarde.

W ostatnich latach pojawiło się wiele doniesień naukowych, dotyczących roli pokarmów w prowokowaniu dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Istnieją badania, które dowodzą, że dieta z ograniczeniem FODMAP może zmniejszać nasilenie objawów u osób cierpiących na zespół jelita drażliwego. Nie spotkaliśmy się jednak z badaniami, które sprawdzałyby skuteczność diety wśród dzieci z czynnościowymi bólami brzucha — wyjaśnia Katarzyna Boradyn.

Promotorami pracy są prof. Elżbieta Jarocka-Cyrta ze Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego w Olsztynie oraz prof. Katarzyna Przybyłowicz z Katedry Żywienia Człowieka UWM: — Profesor Elżbieta Jarocka-Cyrta przeprowadza ocenę stanu zdrowia dzieci pozostających pod opieką Poradni Gastroenterologicznej w Specjalistycznym Szpitalu Dziecięcym w Olsztynie. Następnie u zakwalifikowanych do projektu pacjentów z czynnościowymi bólami brzucha wykonywane są wodorowe testy oddechowe, które pozwalają stwierdzić, czy procesy trawienia i wchłaniania węglowodanów przebiegają prawidłowo. Oceniony zostanie również sposób żywienia, stan odżywienia na podstawie pomiarów antropometrycznych i poziom aktywności fizycznej dzieci — wyjaśniła Katarzyna Boradyn.

Jak dodała, po zakończeniu badań wstępnych dzieci zostaną losowo przydzielone do dwóch grup badawczych. Jedna z grup przez cztery tygodnie będzie otrzymywała tradycyjną dietę opartą na zaleceniach NICE (National Institute for Health and Care Excellence). Druga grupa dzieci otrzyma posiłki przygotowywane w oparciu o założenia diety z ograniczeniem cukrów FODMAP.

Dieta, którą będzie dostarczała rodzicom firma cateringowa, będzie przygotowywana przez naukowców z Katedry Żywienia Człowieka i dostosowana do potrzeb żywieniowych dzieci w określonych przedziałach wiekowych. Rodzice dzieci w czasie trwania interwencji żywieniowej będą prowadzić kartę obserwacji m.in. nasilenia i ilości epizodów bólowych brzucha. Przebadanych w sumie ma być ok. 40 małych pacjentów z okolic Olsztyna.

Chcemy sprawdzić, czy dieta, którą zaproponujemy, może być w przyszłości wykorzystywana jako element terapii dietetycznej, który poprawi jakość życia zarówno dzieci jak i ich rodziców — dodała.

Projekt badawczy jest finansowany kwotą 150 tys. złotych z Narodowego Centrum Nauki.

Katedra Żywienia Człowieka zaprasza rodziców dzieci z bólami brzucha w wieku 5-12 lat do wzięcia udziału w badaniach realizowanych w ramach projektu „Ocena skuteczności diety z ograniczeniem FODMAP w leczeniu czynnościowych bólów brzucha u dzieci".

W celu wstępnej weryfikacji pacjentów należy kontaktować się mailowo (katarzyna.boradyn@uwm.edu.pl ) lub telefonicznie w godzinach 10:00 - 15:00 od środy do piątku (tel. (89) 524 55 12).